Basilika

Basilika-buketter: kanel, citron och vanlig längst bak, lime och thai i framkant

En härlig krydda med många olika sorter. Genom åren har jag testat varianter av den vanligaste arten Ocimum basilicum men även andra arter. De jag har som ständigt återkommande favoriter är vanlig basilika, citronbasilika, kanelbasilika och thaibasilika. Vissa år odlar jag en vanlig basilika med extra stora blad, mammut-basilika. Den får så stora blad att man kan fylla dessa med röror av olika slag – väldigt gott och dekorativt!

Eftersom jag odlat basilika i så många år har jag även prövat olika sätt att bevara överskottet till nästa säsong. Att frysa in i små paket funkar bra, smakmässigt. Nackdelen är att det är svårt att hålla koll på de små paketen i frysen, de försvinner väldigt lätt. Sen tycker jag att det är svårt att bedöma hur mycket som ska läggas in i paketen. Jag har också prövat att torka basilika då jag tycker att det är enklare att använda torkade kryddor än frysta.

Kanel-, citron- och thaibasilika fungerar att lufttorka, de bibehåller smaken bra, men tar väldigt lång tid på sig att bli helt torra. Vanlig basilika fungerar tyvärr inte att lufttorka, den tappar rejält i smak. Hade jag haft en frystork så hade det varit en annan sak, men om man nu inte har en sådan hur göra då?

Att mixa basilika med lite salt innan torkning visade sig vara lösningen. Smaken bibehålls, även för den vanliga basilikan och för kanel-, citron- och thaibasilikan påskyndas torkningen rejält. I stället för mer än en vecka så torkar de på några timmar i en torkapparat – perfekt!

Vad kan man då använda de olika basilikasorterna till? Vanlig basilika behöver knappast någon introduktion, vad jag kan tipsa om är att låt gärna några stänglar gå i blom. Blommorna smakar som basilikan men även lite sött och blir fin i sallader och kryddsmör. De övriga sorterna har också väldigt goda blommor. Pröva gärna att använda blommor från citron- eller kanelbasilika till jordgubbar eller andra bär – jättegott!

Citronbasilika smakar citron, betydligt mer än exempelvis citronmeliss. Den har något ljusare blad än vanlig basilika och är väldigt god till fisk, kyckling, lamm och grönsaker. Pröva gärna att smaksätta äppelrätter som paj eller mos. Thaibasilikan passar till många asiatiska maträtter och gillar man smaken hos anis och fänkål kan man med fördel testa att använda denna basilika till fisk.

Min personliga favorit är kanelbasilikan! Den har en fantastisk smak av sött, en ton av kanel kombinerat med smaken av vanlig basilika. Färsk är den en riktig höjdare till jordgubbar, som smaksättare i äppelmos eller äppelpaj. Tillsammans med en annan av mina favoriter, sommarkyndel, ger den en otroligt god smak till svamprätter, bönor och korv-rätter. En kryddhylla utan kanelbasilika är helt enkelt inte fullständig!