uppdaterat sortiment finns på www.nygardenskryddor.se.
Kryddblandningar, innehåller 20g, 60 kr/frp
Min målsättning är att allt ska vara egenodlat så småningom. Ännu så länge är chili och örtkryddorna från egen odling eller plockade i närområdet. Övriga ingredienser är egenodlade, lokalproducerade och/eller ekologiska. De ingående ingredienserna mixas med varandra tillsammans med salt som drar ut vätska och gör att smakerna ”gifter sig” med varandra. Kryddblandningen torkas sedan i torkapparat.
Jamaicatimjankrydda – jamaicatimjan, gul lök, medelhavssalt, chili, vitlök, pressad ekologisk citron
Jamaicatimjan är en köttig ört tillhörande släktet Plectranthus och har en smak av timjan. Kan användas till de maträtter där timjan passar. God även till dressingar och marinader.
Lingonkrydda – lingon, rödlök, medelhavssalt, chili, vitlök
God till smaksättning av kalla såser som passar till ex. vilt, gravad och rökt fisk. Kan även användas vid tillagning.
Morotskrydda – morot, rödlök, ROTSELLERI, medelhavssalt, chili, vitlök
Bordskrydda med krispig konsistens, passar till ex. keso, cream cheese, avokado, dipp m.m.
Rödbetskrydda – rödbeta, rödlök, ROTSELLERI, medelhavssalt, chili, vitlök
Bordskrydda med krispig konsistens, passar till ex. keso, cream cheese, avokado, dipp m.m.
Rönnbärskrydda – rönnbär, rödlök, medelhavssalt, chili, vitlök SLUT FÖR SÄSONGEN
God till smaksättning av kalla såser som passar till ex. vilt, gravad och rökt fisk. Kan även användas vid tillagning.
Savoykålskrydda – savoykål, rödlök, squash, ROTSELLERI, medelhavssalt, chili, vitlök
Bordskrydda, passar till ex. keso, cream cheese, avokado, dipp m.m. Kan även användas vid tillagning.
Spetspaprikakrydda – spetspaprika, rödlök, ROTSELLERI, morot, vitlök medelhavssalt, chili
Används som bordskrydda där paprikasmaken passar, kan även användas vid tillagning.
Örtkrydda – persilja, spetspaprika, rödlök, ROTSELLERI, jamaicatimjan, chili, medelhavssalt, vitlök
Används främst vid tillagning, persiljan och jamaicatimjan ger tydlig örtsmak.
Örtkryddor
Samtliga örter är från egen odling och lufttorkas i normal lufttemperatur.
Rosmarin – 7,5g, 25 kr
Salvia – 5g, 20 kr
”Saltade” produkter, innehåller 15g, 40 kr/frp
Örter är lite känsliga för värme och blir ofta bäst om de får lufttorka, då bevaras aromer och smaker. Men en del örter tar väldigt lång tid på sig för att bli helt torra. Andra tappar smak och arom och blir mer som hö, antingen när de torkas eller ganska snabbt efter torkningen. Sådana örtkryddor brukar frysas in för bevaring. Hur många gånger har man inte irriterats över att det där lilla paketet med persilja eller något annat är spårlöst försvunnet, eller att det stora paketet som gjordes är fyllt med iskristaller…
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att mixa örterna med salt och sedan torka i torkapparat. Saltet bevarar smakerna och aromerna samtidigt som torkprocessen påskyndas och hållbarheten ökar. Många örter som fungerar bra att lufttorka vinner i hållbarhet och till viss del även i smak om de ”saltas”. Samtliga örter är från egen odling, granskotten är plockade i närområdet.
Granskott – granskott, medelhavssalt. Granskott ger en lätt syrlig smak av skog, god till rätter där rosmarin passar bra. Kan även smaksätta kalla såser.
Libbsticka – libbsticka, medelhavssalt
Libbsticka är en ört som ger mycket ”buljongsmak” och är vanlig smakförstärkare i buljongextrakt och buljongtärningar. Till soppa, såser.
Mexikansk kryddtagetes – mexikansk kryddtagetes, medelhavssalt , slutsålt, mer kommer senare i sommar!
Denna kryddtagetes har en väldigt särpräglad smak. Drar lite åt fransk dragon men saknar tonen av lakrits. Prova att smaksätta falukorvsgryta med denna krydda, ger en lyxig touch till anrättningen.
Persilja – persilja, medelhavssalt
Övriga torkade produkter
Torkning är en bra metod att använda sig av för förvaring av matvaror över längre tid. Det är lätt att ta fram lagom mängd och de går snabbt att tillaga.
Savoykål – 20g, 55 kr
De gröna bladen på savoykål skördas efter hand. Är lika nyttig som grönkål med liknande smak men saknar grönkålens beska. Bladen blancheras innan torkning.
Svartkål/palmkål – 20g, 55 kr
En favorit, lika nyttig som grönkål, men med en krämigare och mildare smak. Bladen blancheras innan torkning.