Halloumi-bullar

Vegetariska biffar är väldigt gott. Det är roligt att pröva olika ingredienser och smakkombinationer. En nackdel är att det i bland blir lite si och så med ”stekförmågan”, och så slutar det med en massa smul i stället för fina biffar…

Så hur skulle man kunna göra för att ha stor frihet i vilka ingredienser man kombinerar utan att behöva tänka på om det håller i hop vid stekningen? Varför inte pröva att ugnssteka dom i bullformar? På så sätt kan smeten vara hur lös eller fast som helst, det kommer ändå att hålla ihop i slutändan.

Jag tycker väldigt mycket om halloumi och brukar ofta använda mig av denna ost när jag gör vegetarisk rätter. För övrigt ser jag verkligen fram emot hösten när Norrmejerier börjar sälja sin variant av halloumi! Halloumi tillsammans med savoykål eller rödbetor är bra smakkombinationer och jag ville pröva att göra biffar med detta innehåll.

Ingredienser till halloumi-bullar

Detta valde jag att blanda i halloumi-bullarna: rödlök, ägg, crème fraiche, smör, salvia, saltad libbsticka, saltad persilja, mixade kikärtor, givetvis även salt, svartpeppar och chili.

Smeten delades upp i två delar, i den ena smulade jag ner två rejäla nävar med torkad savoykål, i den andra blandade jag ned grovmalda torkade rödbetor.

Halloumi-bullar med savoykål och rödbetor

Det blev ganska häftig färg på de ”bullar” som innehöll rödbetor! Ugnen sattes på 225 grader och jag lät ”bullarna” vara inne ca 30 minuter till de fått fin färg och osten såg ut att ha börjat smälta.

De torkade grönsakerna sög upp mycket av vätskan i smeten. Nästa gång jag använder mig av torkade ingredienser tror jag att jag ska pröva att ha i lite mer vätska för att se om ”bullarna” kan bli lite krämigare.

Halloumi-bullar med pasta och svampsås

Bred tagliatelle och krämig sås gjord på rödgul trumpetsvamp serverades till halloumi-bullarna. En god smakkombination.

Att göra vegetariska biffar på detta sätt blev helt klart lyckat! Nästa gång ska jag pröva att blanda i torkad svamp, funderar även på om inte paprika borde vara gott, eller rejält med chili, eller varför inte….