I slutet på 1990-talet, inför starten av min handelsträdgård, fick jag pengar från Länsstyrelsen för att kunna åka runt i den sydligaste delen av landet och göra studiebesök. Jag kommer inte ihåg hur många olika örtagårdar, planskolor och handelsträdgårdar det blev i slutändan, några av de kryddor som jag ”hittade” har följt med mig sedan dess och en av dessa är jamaicatimjan.
Vad är då jamaicatimjan för krydda? Ja, det är en ganska köttig ört vars smak drar åt timjan, därav namnet. Den tillhör släktet Plectranthus, samma som palettblad. Den är väldigt känslig för kyla och fungerar bra att odla i köksfönstret. Under den ljusa delen av året växer den så det knakar och man kan skörda ganska stora mängder stjälkar och blad.
Jamaicatimjan kan användas till samma rätter som man vanligtvis använder timjan till. Har dock inte prövat hur den funkar i ärtsoppa ännu… Den blir god att kombinera med andra örtkryddor. Jag tycker att den är lättare att använda än timjan då det går så fort att bara plocka några blad och hacka upp och ösa i grytan jämfört med vanlig timjan som måste repas och dessutom inte är så rikgivande.
Då den inte växer så bra vintertid har jag försökt torka den så jag ska ha tillgång till kryddan året runt, men med mindre lyckat resultat. Se även mitt inlägg om saltade kryddor om hur jag löste det problemet: http://www.lustgardikruka.se/saltade-kryddor/
Jag har tagit fram en kryddblandning som förutom jamaicatimjan även innehåller gul lök, medelhavssalt, chili, vitlök och lite pressad citron. Citronen bidrar till att jamaicatimjan bibehåller sin gröna färg bättre.
Den är god i matlagning och jag brukar ha den till maträtter där man brukar använda timjan. Även till dressingar, marinader och att smaksätta oljor.
Jamaicatimjan ingår även i min Örtkrydda där den tillsammans med persiljan ger en intressant smakkombination.