Kalla smårätter

Vissa av mina kryddor kommer bäst till sin rätt om de används som bordskrydda eller som smaksättare av kalla såser eller smårätter. Vid uppvärmning försvinner textur och krispighet och smakerna kommer inte riktigt till sin rätt. Men, som tur är, finns det ju en uppsjö av kalla smårätter som kan förhöjas med många av mina kryddor. Här kommer lite tips som jag hoppas du blir inspirerad av!

Serveringsförslag

Keso och andra smakneutrala ostar passar perfekt att smaksätta med mina kryddor. Bilden ovan visar rågskålar fyllda med keso samt veterån med färskost. Dessa har jag strösslat med morotskrydda, rödbetskrydda, lingonkrydda, rönnbärskrydda och savoykålskrydda. Gott och nyttigt!

Dippsåser

Att smaksätta kalla såser är ett annat väldigt bra sätt att använda mina kryddor. De blir även väldigt goda dippsåser till grönsaker och chips eller liknande. Ofta använder jag crème fraiche som bas och sedan blandar jag i kryddan. Här rödbetskrydda längst fram. Till höger ”tzatziki-krydda”, ett test jag gjort för att se om det går att torka gurka med kryddor så att man bara behöver blanda detta med det krämiga för att få tzatziki. Tyvärr är hållbarheten inte så lång, bara några månader, men gott blev det! Till vänster prupurmorotskrydda, en krydda som jag kommer att saluföra nästa säsong. Blir en häftig färg, nästan som blåbär.

Förrättstallrik

Ovan ett exempel på hur dessa kalla såser kan användas. Rågskålar med såserna, chips med sikrom, avokado och rädisor – enkelt och hur gott som helst!

Marinerad paneer

Det finns många, lite fastare ostar, som blir goda att marinera i olika kryddor, exempelvis fetaost. Jag kom i kontakt med paneer, en indisk ost som sades vara smakneutral och perfekt att marinera då den lätt suger åt sig smaker och som dessutom skulle vara enkel att göra själv. Jag prövade att göra egen paneer (den man kan köpa kommer inte från Norrmejerier…). Inte jättelätt men det gick. Jag marinerade den med dels morotskrydda och dels saltade granskott. Den marinerade osten blev väldigt god som smörgåspålägg och blev ett intressant tillbehör till varma rätter – kan definitivt rekommenderas!

Så – då är det bara till att pröva sig fram och hitta nya favoriter och användningsområden!