Lakasoppa

När jag var liten var en av mina favoriträtter lakasoppa som min mormor gjorde. Hade man tur så innehöll fångsten en hona med rom och då serverades tunnbröd med lakarom till soppan. Denna soppa åts i princip bara under de kallaste vintermånaderna då laken är som bäst och isen höll för att lägga ut nät under isen.

Numera är det en av mina morbröder som lägger ut nät under isen på vintern. Jag blir alltid lika glad när han ringer och frågar om jag vill ha färsk fisk och häromdagen hade han fått lake, fem fina sådana, vara en hade rom! Tur för mig så har han förätit sig på lake så jag fick alla fem.

Att ta hand om lake är inte direkt det lättaste, det blir ganska kladdigt och man får ta i en del då dom ska flås innan man filear, varje fall har jag fått lära mig så. Resultatet blev en sats lake till soppa och en sats som jag fryste in för senare användning. Rommen var fin och den blandades med salt och lök.

Mormor hade bara potatis, lök och mjölk i sin soppa. Jag prövade nu att komplettera detta recept med squash-mos och en rejäl näve torkad savoykål som fick koka med på slutet. Sedan bytte jag ut mjölken mot grädde. Helt klart en lyckad uppdatering – kan varmt rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *