Maträtter innehållande lever är något som jag inte är speciellt förtjust i, men det finns ett undantag och det är leverpastej. Ett i mitt tycke mycket gott smörgåspålägg, framför allt om det är hantverksmässigt producerat. Några av de lokala mathantverkarna här i Västerbottens kustland, som Edgården/Grisbilen, gör väldigt god leverpastej – kan varmt rekommenderas!
När vi har köpt kött i form av hela djur har ibland även levern ingått. Detta fick mig att pröva att göra egen leverpastej vilket blev mycket lyckat. Min leverpastej blir dock inte så krämig utan ganska grov, men det beror på att jag inte finfördelar smeten så mycket. Jag brukar dessutom blanda lika mycket kött som lever när jag gör min pastej.
Nu inför jul så köpte jag lammlever och lammfärs från Blisterlidens Lantbruk för att göra egen pastej.
Förutom lever och färs ingår ägg, grädde, lök och peppar. Jag brukar även ha rejält med örtkryddor, denna gång rosmarin, salvia och saltad persilja, som alla passar bra till lamm. Allt hackas i en matberedare till en ganska grov smet och hälls sedan i en ugnsform som klätts med bacon. Att klä formen med bacon har två syften, dels för att det inte ska bränna fast och dels för att det ger en god smak. Jag brukar sätta ugnen på 175 grader och det tar ca 1 timma innan pastejen är klar, är man osäker kan man kontrollera att innertemperaturen uppnått 70 grader.
När pastejen svalnat är det bara att stjälpa upp den och njuta. Då denna pastej innehåller så mycket kött blir det lite paté-stuk på den och därmed så funkar den även som varmrätt och inte bara som pålägg. Servera med potatis eller potatismos (blir jättegott), saltgurka, lingonsylt och/eller cumberlandsås.
Pastejen kan frysas och håller några månader i frysen, vilket är praktiskt då det ofta blir ganska mycket pastej. Alternativt kan det kanske bli en uppskattad gåbortpresent.