Vissa kryddor behöver värme och lite längre tid för att den goda smaken ska komma till sin rätt. Lustgård i krukas Örtkrydda är, enligt mitt tycke, en sådan krydda, där smaken från persiljan och jamaicatimjan blir extra tydlig vid tillagning.
Att kunna använda samma krydda till kött, fisk, fågel (eller vad man nu föredrar) och de tillbehör man väljer att servera till, gör att olika smaknyanser på kryddan framhävs, beroende på råvara och hur den tillagas. Lustgård i krukas Örtkrydda är, enligt mitt tycke, en sådan krydda, där smaken från persiljan och jamaicatimjan blir extra tydlig vid tillagning.
Till lammkött passar både persilja och jamaicatimjan bra och jag brukar använda örtkryddan till lamm. En annan råvara som örtkryddan också passar bra till är potatis.
Här har örtkryddan tillsammans med chilikrydda och salvia använts till ugnsgrillade kamben av lamm, serverade med ljummen potatissallad gjord på mandelpotatis smaksatt med örtkrydda, savoykålskrydda, salvia, sommarkyndel, lite extra persilja och svartpeppar. Oerhört gott!
Jag tycker att det blir godast smak på potatissalladen om man blandar kryddorna tillsammans med olja och crème fraiche, gärna med en liten klick majonnäs och sedan snabbt vänder ned den heta, nykokta potatisen i dressingen. Värmen från potatisen gör underverk med kryddorna och dessutom suger den åt sig av dressingen. Denna sallad blir även god kall – om det nu blir något över vill säga…
Ett extra plus är att så mycket är lokalproducerat – mandelpotatisen från Gryssjöns Potatis, lammet från Hälje Gård, crème fraiche från Norrmejerier och de flesta kryddorna från egen produktion.