Saltade kryddor

Att använda salt som konserveringsmetod var vanligt förr innan kyl och frys blev standard i våra hem. Fortfarande används saltet för att förlänga hållbarheten och ge smak åt många råvaror, som saltgurka eller rimmat kött. Salt är även en bra smakförstärkare och de flesta av våra matvaror innehåller salt i varierad mängd.

Detta att salt både konserverar och förstärker smaken gjorde att jag prövade att mixa svårtorkade örter med salt innan torkning. Jamaicatimjan är en sådan ört, bilden nedan visar ett knippe med jamaicatimjan som legat på tork i mer än en vecka. Som synes ser den fortfarande fräsch och fin ut, med andra ord hopplös att torka…

Jamaicatimjan

Att hacka den innan torkning underlättar, men den förlorar både färg och en hel del av smaken och det tar fortfarande lång tid innan den blir helt torr, så det blir inte så lyckat. Efter lite klurande kom jag på att jag skulle kunna pröva att hacka den tillsammans med salt innan torkning. Saltet borde dra ut vätskan från bladen och på så sätt påskynda torkprocessen och även bidra till att bevara smaken. Efter lite experimenterande kom jag fram till hur mycket salt i förhållande till mängden färsk krydda om gav bäst resultat.

Detta sätt att torka har jag sedan använt mig av på fler örter som inte blir så bra att torka naturella, som vanlig basilika, gräslök, persilja m.fl. Saltet bevarar smakerna och aromerna samtidigt som torkprocessen påskyndas och hållbarheten ökar. Även granskott vinner på att saltas vid torkningen, det blir lite mer ”skogssmak” då.

Mexikansk kryddtagetes är ett exempel på en ört som vinner på att saltas vid torkningen. Smaken förhöjs och hållbarheten blir bättre än om den får lufttorka. Denna krydda liknar dragon i smaken och man kan pröva att använda mexikansk kryddtagetes i stället för dragon, tycker personligen att den passar jättebra till falukorvsgryta.

Saltad persilja är en av de kryddor som jag använder mycket av i matlagningen. Det är så praktiskt att bara ta fram burken från kryddlådan och strössla lagom mängd i maten, varje fall jämfört med att försöka hitta igen ett litet paket i frysen som ganska snabbt blir full med tråkiga iskristaller.

Mitt sortiment kommer att utökas med fler saltade kryddor efter sommaren 2020 som kanelbasilika, thaibasilika, gräslök, jamaicatimjan och kanske lite mer!

1 tanke på “Saltade kryddor”

  1. Pingback: Jamaicatimjan

Kommentarer är stängda.