Sparrispaj

Tänk den som hade en egen sparrissäng!

Sparris tillhör mina favoritgrönsaker, men preferensen gällande denna vårprimör har förändrats ganska drastiskt över åren. När jag var liten kunde man i princip bara köpa konserverad sparris, ni vet dom där tråkiga vita, sladdriga och tämligen smaklösa sakerna… Trots detta gillade jag verkligen sparris i alla former. I dag skulle jag aldrig kunna tänka mig att äta konserverad sladder-sparris! När färsk sparris började dyka upp i butikerna var de dyra och inte så roliga efter transporten hit upp till norr men så fort det fanns någorlunda fräscha buntar köpte jag. Nuförtiden är färsk sparris oftast av god kvalitet och det finns alltid fryst att köpa. Jag har även fått upp ögonen för grön sparris och tycker att den är betydligt smakligare än den blekta.

En maträtt med sparris som jag tycker blir god är paj. Sparrisens krispighet bibehålls och jag brukar blanda i andra, relativt milda ingredienser, så att sparrisen får trona i ensamt majestät. Sparrisrätter, som så många andra grönsaksrätter, vinner i smak om de örtkryddas. Jag brukar oftast använda mig av sommarkyndel, en helt fantastisk örtkrydda som verkligen kan rekommenderas!

Sparrispaj i vardande

Här har jag gjort en sparrispaj med halloumi (varför ska Norrmejerier vänta till hösten 2020 med att lansera sin variant!!!!). Pajskalet innehåller både filmjölk och kikärtsmjöl för lite syrlig touch och extra protein. Kryddningen är förutom sommarkyndel även salvia, saltad persilja, saltad lökblast, chilikrydda och örtkrydda. Äggstanning med grädde och prästost fick sedan toppa anrättningen. Mättande, fräscht och gott!